RRog stedenbouw en landschap 
Pilotenstraat 6a 
1059 CJ Amsterdam

T:  020-6765503 

KvK: 34245979

Locatie:

Bannehof, Zaandijk

Opgave:

Inrichtingsopgave

Opdrachtgever:

BPD, EME (Van der Gragt en Tervoort) 

Samenwerking:

Hiensch Engineering,

3D studio prins

Planteam:

Heren 5 Architecten 

Oppervlakte:

3 ha

Ontwerpperiode: 

2017

Status:

Winst

Zaandijk krijgt een nieuwe groene en autovrije wijk: De Bannehoven!

Een ontwerpteam van: Heren 5 - Rrog - Hiensch heeft in opdracht van EME (van de Gragt en
Tervoort) en BPD ontwikkeling de tender locatie Bannehof gewonnen, uitgeschreven door de
gemeente Zaanstad

Met een hoge dichtheid aan woningen en parkeren (148 woningen en 350 pp) krijgt Rooswijk een nagenoeg autovrij hart waar kan worden genoten van rust en ruimte in gemeenschappelijk groen.

Dit natuurlijke en duurzame woongebied is er straks voor iedereen: starters, gezinnen en senioren.

Het gebied word in samenspraak met bewoners en belanghebbenden ontwikkeld tot een bijzondere plek die aansluit bij de industriële Zaanse historie en de waterrijke natuur. Het ligt nabij het voor de Zaanstreek kenmerkende veenweidelandschap. Vanuit Rooswijk verbinden enkele sloten dit stedelijk gebied met het landschap. Vanuit het plangebied is dit landschap nog voelbaar aanwezig.

We laten het landschap op
een natuurlijke manier
doordringen tot in het
hart van De Bannehoven,
het nieuwe woongebied

^ Impressie  binnengebied.

Locatie

Scholen en woningen op de locatie vormen straks samen één woonwerkpark in het groen, daarmee wordt een deel van het historische slagenlandschap weer voelbaar, zoals in het nabijgelegen natuurgebied Guisveld. Parkeren gebeurt half ondergronds en onder parkeerdekken waarop de privétuinen liggen. Tussen de woningen komt een parkachtige omgeving: groen en autovrij. Het Guisveld dringt zo door tussen de woningen en komt via de terrassen, balkons en veranda’s bijna in de woningen. Deze zijn geïnspireerd op de ouderwetse houtloodsen in de Zaanstreek. Informele paden en stoere kopgebouwen maken het ontwerp compleet.

^ Plankaart Bannehof

Knipoog naar de Zaanse industrie

De woningen worden voorzien van stoere Zaanse kappen met flauwe dakhellingen die vormen bij de appartementen één architectonisch geheel met de geknikte alzijdige gevels. Bij de eengezinswoningen lopen de geknikte kappen uit in veranda’s aan het groen. Met ruim zicht op water en groen is De Bannehoven het middelpunt van de wijk. Representatief aan het plein en lommerrijk en informeel aan de randen. Door het plein opnieuw vorm te geven en te verkleinen ontstaat er meer aanleiding voor ontmoeting. De paviljoens en de winkels blijven, maar er komen meer aanlegplaatsen voor bootjes en meer plek om in de zon te zitten aan het water. Winkelen, fietsen en wandelen wordt in de nieuwe opzet extra gestimuleerd en verzorgingstehuis Guisveld wordt direct met het plein verbonden door een nieuwe brug. De nieuwe identiteit van het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de autovrije groene ruimten tussen de woningen. We willen een plek maken waar de toekomstige bewoners elkaar kunnen treffen en waar kinderen kunnen spelen in het groen. De veranda’s aan de woningen bevorderen het gebruik van de openbare ruimte aan de voorzijde van de woning.

Het plein wordt ingericht om op
een prettige manier te verblijven.
De auto’s en de bus zijn op bezoek
bij de wandelaar en de fietser.
De terrassen en het paviljoen
sluiten beter aan op het water,
wandel- en fietsroutes

^ Impressie plein 

Klimaatbestendig plan

We maximaliseren de absorberende capaciteit van de gebouwen en openbare ruimte. Zo geven we De Bannehoven een klimaatrobuuste positie. Grasdaken en groen in de openbare ruimte zorgen voor een vriendelijke uitstraling en ontlasten het rioolsysteem tijdens hevige regenbuien. We gaan uit van een waterneutrale bouwenveloppe.

Er wordt zo min mogelijk verharding aangebracht om het gebied zo natuurlijk mogelijk te houden. Zodat regenwater in het gebied zelf weg kan lopen. Het regenwater gaat via het schuine dak en de regenpijpen naar de wadi’s in de twee hoven en wordt zo lang mogelijk vastgehouden. Aan de zijde van de achtertuinen komt een rainwinner als erfafscheiding. We gaan verder dan de gevraagde norm als het gaat om energiezuinigheid, groen en water. Lees meer op de projectpagina >>

^ Impressie vanuit Elvis Presleypark 

^ Impressie plan in vogelvlucht