Locatie:

Delft

Opgave:

Inrichtingsopgave, stedenbouwkundig plan

Opdrachtgever:

Novaform

Samenwerking:

o.a. Fagus Projectmanagement & Advies, DMOO, Ipse de Bruggen, Van den Beuken Advies, MASC Company

Planteam:

Du Croq & van Zutphen architecten

Ontwerpperiode: 

2017-heden

DE STAAL - DELFT

 ^ Beeld vanaf de A13, DMOO

Delfts Meesterschap 

Delft is een stad met veel unieke en vaak contrasterende kwaliteiten. Bebouwd en landschappelijk, verdichten en verdunnen, TU en stad, verleden en toekomst, bestaand en nieuw, hoogbouw en laagbouw, iconisch en terughoudend, behoudend en innovatief, zijn voorbeelden van elkaar versterkende contrasten die de stad rijk is. Delft kenmerkt zich door de ingenieuze wijze waarop deze contrasten veelal met elkaar worden verbonden. Hierdoor is een stad ontstaan met veel zichtbare maar ook verborgen kwaliteiten. Op de herontwikkelingslocatie van de Staal ligt de kans om op een vergelijkbare manier verbinding te zoeken. Door het stapelen van de kernkwaliteiten van de stad ontstaan er nieuwe kansen die hier kunnen worden geëtaleerd. Langs de A13 verschijnt zo de vernieuwde stadsentree en ontstaat er een nieuw ‘zicht op Delft’. Hier toont de stad Delft zich als een toekomstgerichte stad die voortborduurt op de kwaliteiten van het verleden: Delft ‘Creating History’!

Voor meer informatie:  De Staal

^ Impressie straatbeeld, DMOO

^ Duurzaamheidsdoorsnede 

De staal is meer dan alleen maar een mooi vormgegeven toren of het maken van een grachtenstructuur met aantrekkelijke grondgebonden woningen. Het plan is ook erg duurzaam opgezet en heeft op elke duurzaamheidsvraag wel een antwoord.

Het plan is erg groen in opzet. Zo is de parkeergarage volledig weggewerkt met een groen landschap. Dit ‘dak’ landschap doet mee met de landschappelijke structuur aan de overzijde van de snelweg. Deze groene wand is uitermate geschikt om de fungeren als onderdeel van de rijke bermvegetatie en kan dienen als bijenlint. Onder dit landschap wordt voorzien in waterbuffering. Dit kan weer gebruikt worden om de planten in de toren water te geven. Op elk ‘blok’ wordt namelijk groen toegepast. Gekeken is naar de juiste toepassing van de juiste soorten op verschillende hoogtes Dit is essentieel voor het functioneren van de groene buitenruimtes.

De plint van de toren is voornamelijk ingericht als ontmoetingsplekken en werkplekken. Er kan gebruikt worden gemaakt van verschillende faciliteiten, waaronder een ‘Thinktank’. De locatie langs de snelweg leent zich prima om deze plek als ‘hub’ te gebruiken om niet met de auto de binnenstad in te gaan, maar juist gebruik te maken van de faciliteiten ín het gebouw.

^ Impressie straatbeeld, DMOO

^ Plankaart 

RRog stedenbouw en landschap 
Pilotenstraat 6a 
1059 CJ Amsterdam

T:  020-6765503 

KvK: 34245979