Locatie:

BAVO Noordwijkerhout

Opgave:

Stedenbouw en Inrichtingsopgave

Opdrachtgever:

Novaform en Trebbe

Samenwerking:

Compacity 

Beeldenfabriek

Planteam:

KOW 

Oppervlakte:

30 ha

Ontwerpperiode: 

2017 - heden 

Status:

Winst

ENGELSE TUIN - BAVO TERREIN, NOORDWIJKERHOUT

30084 - Ext 10-small.jpg

^ Impressie Engelse tuin, Beeldenfabriek

Engelse Tuin

Landgoed in den Houte is een plan dat voortborduurt op de historie van oude BAVO-terrein. We maken een woonwijk met de allure van een landgoed. We bieden hier ruimte aan zo’n 700 woningen als we de herontwikkeling van het oude BAVO-gebouw meerekenen. Het plan dat door de raad van Noordwijkerhout is vastgesteld, vormt hiervoor uitgangspunt.


De groene zoom van het plan bestaat uit een Engelse landschapstuin met bebouwing. Dit is een bosrijke omgeving die bestaat uit gemengd bos met een slingerende waterpartij en open velden met solitaire bomen. Daarnaast ligt daar ook de oorspronkelijke Engelse tuin. Vroeger werd de tuin onderhouden door de patiënten van het Sint Bavo. 

 

RRog heeft de opdracht gekregen om de tuin te reconstrueren en het oorspronkelijke ontwerp weer zichtbaar te maken voor de nieuwe bewoners van het Landgoed in Den Houte. Voor de reconstructie zijn er diverse veldbezoeken gedaan om oude elementen te ontdekken. Daarnaast is er een foto-analyse gedaan van hoe het vroeger was en hoe het er nu uitziet. Het leuke van deze analyse is dat je de bomen veelal al herkennen, maar hetgeen wat op maaiveld zichtbaar was is nagenoeg verdwenen of overwoekerd door beplanting.

 

Na een uitgebreide inventarisatie en analyse om het oorspronkelijk ontwerp te begrijpen, zijn we de belangrijkste elementen gaan gebruiken, zoals de slingerpaden, verrassingsmomenten, zichtlijnen en het ‘oneindigheidsgevoel van de waterpartij.

 

Om de Engelse tuin weer in ere te herstellen is het nodig om onderhoud te plegen aan de beplanting. Dit houdt in dat er doorschoten bomen worden gekapt en de overwoekerende beplanting wordt verwijderd. Hierdoor worden de zichtlijnen weer zichtbaar. Tevens is de snoei van beplanting nodig om de gevonden relicten bloot te leggen, zoals de vijverrand en de oude bruggen. Maar ook de voormalige waterval/beekloop!

 

Met het gemaakte ontwerp voor de Engelse tuin worden de basisprincipes van het oorspronkelijke plan behouden. De beplanting en het materiaal dat gebruikt wordt, zal meer van deze tijd zijn. Natuurlijk met een knipoog naar het verleden. Eind 2021/begin 2022 hopen wij dat de Engelse tuin gereed is voor de bewoners van het Landgoed in den Houte.

Engelse Tuin ontwerp.jpg

^ Impressie plan

20200402_110441.jpg

^ Overblijfselen van de voormalige bruggen in de Engelse tuin 

IMG_3209.JPG

^ Overblijfselen van de oude vrijverrand, de rand lag onder het gras verstopt

Engelse tuin IP 003_lijn_Profielen en de

^ Inrichtingsprofiel 

Engelse tuin IP 003_lijn_Profielen en de

^ Inrichtingsprofiel