top of page

Locatie:

Utrecht

Opgave:

Inrichtingsopgave klimaatadaptieve binnentuin / daktuin

Opdrachtgever:

Hurks Bouw en Vastgoedontwikkeling

Samenwerking:

Nieman Raadgevende Ingenieurs, Alba Concepts

Planteam:

Venster Architekten

Oppervlakte:

0.5 ha

Ontwerpperiode: 

2019

Status:

Winst, in uitwerking

Participatie:

-

FLORIJN - UTRECHT

Het goede leven 

IMG_3384.JPG

FLORIJN

De Gemeente Utrecht heeft het team bestaande uit Hurks, Venster Architekten en RRog stedenbouw en landschap na een tenderprocedure geselecteerd voor de ontwikkeling van bouwveld 4b in Leeuwesteyn.  Met het in totaal 44 woningen tellende plan “Florijn” gaat Hurks een nieuw stuk gezonde en duurzame stad maken.

 

Florijn ligt tussen de Eerste Muntmeesterlaan en het Oeverpark aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het plan bestaat uit 11 appartementen en 33 eengezinswoningen in diverse typologieën en prijsklassen. Het betreft een duurzaam project met een ruime, collectieve binnentuin en een verdiepte parkeergarage met parkeerplaatsen voor bewoners.

Florijn wordt een fraai stukje Leeuwesteyn. Het stedelijk, half gesloten bouwblok kent veel variantie in de gevels. De woningen worden gebouwd in een moderne interpretatie van de art deco-stijl naar ontwerp van Venster architekten. Het appartementengebouw, gelegen op de hoek van de Eerste Muntmeesterlaan en het Guldenplantsoen, vormt daarbij een eyecatcher door zijn afgeronde hoek, markante entree en het toegepast bronskleurig filigraan metaalwerk met art deco-patroon.

Alle woningen hebben een royale privétuin, grenzend aan de gemeenschappelijke binnentuin ontworpen door RRog stedenbouw en landschap. De inrichting van de binnentuin zorgt ervoor dat Florijn klimaatadaptief is, onder meer door een waterberging, het beperken van hittestress en het stimuleren van biodiversiteit.

 

RRog - Leeuwesteyn - plankaart.jpg

^ Plankaart schetsontwerp

Duurzaam, energieneutraal en circulair

De woningen zijn zeer duurzaam en energiezuinig, en worden verwarmd én gekoeld met bodemwarmte. Daarmee is het wooncomfort van de bewoners ook in hete zomers gewaarborgd. Op de daken liggen PV-panelen, die een groot deel van de benodigde elektriciteit opwekken. Voor de bouw van de woningen en de inrichting van de binnentuin wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en circulaire materialen.

 

 

De kracht van regenwater

Een slim waterbergingssysteem, bestaande uit een buffertank, spiegelvijver en wadi’s zorgen ervoor dat regenwater in Florijn wordt opgevangen en geborgen, waarna het gefaseerd wordt afgegeven. Dit verlicht de druk op het rioolnetwerk. De zichtbaarheid van het waterbergingssysteem zorgt ervoor dat kinderen spelenderwijs in aanraking komen met het belang en de kracht van regenwater.

IMG_3378.JPG
IMG_3391.JPG
IMG_3396.JPG
IMG_3377.JPG
bottom of page