top of page

Locatie:

Utrecht

Opgave:

Inrichtingsplan

Opdrachtgever:

Hurks

Samenwerking:

Syntrus Achmea, Nieman Raadgevend Ingenieurs, Alba Concepts

Planteam:

KOW

Oppervlakte:

0.9 ha

Ontwerpperiode: 

2018

Status:

2e plaats

Participatie:

-

HOGE WEIDE - UTRECHT

Binnen- en daktuin

181128- Plan012_vlak_1op500A2.jpg

^ plankaart

ONTWERP

Het ontwerp van de binnentuin kenmerkt zich door de harde rand aan de stedelijke zijde, waar de verticale lijnen in de gevels worden benadrukt. Via twee openingen wordt het stedelijk blok geopend richting de zachtere groene ruimte, namelijk de binnentuin.

 

Aan de Rijnkennermerlaan komen de appartementen en grondgebonden woningen bij elkaar en vouwt het volume zich naar binnen. De harde en zachte zijde gaan hier geleidelijk in elkaar over. De zachtheid van de binnenzijde van het blok, komt tot uitdrukking in de sculpturale galerijen met gevarieerde buitenruimtes en weeldering groen, wat hangt over de randen. Het volume met verschillende dakterrassen neemt trapsgewijs af richting de heuvelachtige, groen binnentuin.

 

Het concept van de binnentuin is een transitie van hoog naar laag, waar verschillende sferen tot uiting komen. Op het hoogste punt is de tuin schaduwrijk en wordt voorzien van goede ontmoetingsplekken. Hoe meer we naar het lager gedeelte gaan, hoe groener en natuurlijke de sfeer wordt. In de tuin is veel diversiteit aan planten, dit komt door de enerzijds schaduwrijke en anderzijds zonnige plekken maken in de tuin. Ook wordt er gespeeld met natte en droge vegetatie, wat zorgt voor een hoge biodiversiteit.

 

2018-11-28_Bouwblok vorm concepten.jpg

^ Concept 

autumn light.jpg

^ Impressie straatzijde 

Programma

In de binnentuin is ruimte voor programma, wat zich richt op een rondwandeling met speelse paden met sport en speelgelegenheden. Met de rondwandeling wordt je gestimuleerd om te bewegen.

 

Water

Naast het groen en programma, is er een slim watersysteem ontworpen. Het water wordt van de hoogste plekken van de tuin en de bebouwing naar beneden gebracht. Het water wordt opgevangen in een wadi waarna het vertraagd kan infiltreren in de bodem. Het water wat op de daken van de gebouwen valt, wordt opgeslagen in een buffertank. Dit wat kan in de droge periodes worden gebruikt om de binnentuin van water te voorzien.

 

Prive – openbaar

De overgangen van openbaar naar prive zijn zorgvuldig ontworpen en vormen een duidelijke rand in de tuin. De erfafscheidingen zijn intergraal ontworpen met een container-opstelplaats en een zitje aan het openbare gedeelte van de tuin. De hergebruikte schuurtjes krijgen door middel van Hydroseeding een groen karakter!

20181128_3Dtegel(1).jpg
contemplation-2.jpg

^ Impressie binnentuin 

bottom of page