top of page

Locatie:

Utrecht

Opgave:

Inrichtingsplan, concept meergeneratiewonen 

Opdrachtgever:

Hegeman

Samenwerking:

-

Planteam:

Inbo architecten

Oppervlakte:

0.3 ha

Ontwerpperiode: 

2017-2019

Status:

Uitgevoerd

Participatie:

Workshop toekomstige bewoners 

KAS & CO - UTRECHT 

Meergeneratie wonen 

IMG_3371.JPG

Meergeneratiewonen 

In de Utrechtse wijk Veemarkt is een bijzonder woonconcept tot stand gekomen. Een bouwblok wordt ingericht met als doel ‘Meergeneratiewonen’. Het maken van een goede mix van verschillende woningtypes is hierbij essentieel. Maar ook de sfeer in de collectieve binnentuin is belangrijk. Om tot een goed ontwerp voor de tuin te komen, is er met de toekomstige bewoners gesproken. Zij hebben hun wensen kenbaar gemaakt en meegedacht in de vormgeving van de tuin. Aan ons de opdracht om de aangedragen ideeën mee te nemen in het ontwerp. 

Om de tuin op de juiste manier te laten functioneren, zijn er voor de verschillende doelgroepen specifieke aspecten verwerkt in de tuin. Denk aan ontmoeting en samenkomen, privacy en rust, maar ook spelelementen en een moestuin. 
 

De Boventuin / Zonnedek 

Het collectieve binnengebied is opgebouwd in twee delen. Op het parkeerdek is een daktuin gerealiseerd. Deze tuin is open qua structuur en biedt ruimte voor een groot zonneterras waar men elkaar kan ontmoeten, de moestuinen waar de ouderen de jongeren kunnen leren hoe je eigen groentes kweekt en rustige zitplekken mocht je even tot jezelf willen komen. 
 

De Benedentuin / Schaduwtuin

In de tuin op maaiveld is meer ruimte voor geborgenheid, privacy en natuur. In de zogenoemde benendentuin is er ruimte voor grotere bomen die schaduw bieden. Hierdoor is het ook mogelijk om een schaduwbeminnende beplanting te gebruiken. Dit zorgt voor een groene tuin met een natuurlijke beleving. Het groen en de rust zorgt ervoor dat dit een heerlijke plek wordt. 

^ Uitvoering daktuin

Kavel M_Doorsnede3.jpg

^ Doorsnede daktuin

Kavel M_Doorsnede1.jpg

^ Doorsnede schaduwtuin

IMG_3390.JPG
IMG_3384.JPG
IMG_3397.JPG
IMG_3388.JPG
IMG_3376.JPG
bottom of page