Locatie:

Kijkduin

Opgave:

Inrichtingsplan

Opdrachtgever:

FRED Development

Samenwerking:

Tconcept

Planteam:

KOW architecten

INBO

Oppervlakte:

2.5 ha

Ontwerpperiode: 

2017-2020

Status:

In uitvoering 

Participatie:

-

NIEUW KIJKDUIN - KIJKDUIN 

Winkelstraat Kijkduin

17021-Kijkduin-IP-plan025- Details.jpg

^ Technisch detail inrichtingsplan 

Nieuw Kijkduin

 

Midden in de duinen wordt momenteel fase 1 van het prestigieuze ‘Nieuw Kijkduin gebouwd. Het project bestaat in zijn volledigheid uit een aantal torens die als functie wonen hebben. In de plint zijn verschillende andere functie te vinden. Zo kan er gewinkeld worden, gegeten en gedronken en is er een supermarkt aanwezig.

 

RRog is verantwoordelijk voor het invullen van de openbare ruimte van het winkelgebied tussen de woonblokken in. Ook de rand, die grenst met de gemeente Den Haag, en de trappen richting de Boulevard, worden integraal meegenomen in het ontwerp.

 

Het stedenbouwkundig plan is zo ontworpen dat er in het binnen gebied vier pleinruimtes ontstaan. Deze pleinruimtes willen we allemaal een eigen identiteit mee geven. Dit doen we op verschillende manieren. De vier verschillende thema’s zijn: kunst, ontmoeten, kruizen en borrelen. Elementen in de buiten ruimen zorgen ervoor dat deze thema’s ook daadwerkelijk worden beleeft bij een bezoek aan het binnen gebied.

20190820_conceptkaart_4 zones-01.jpg
20190820_conceptkaart_ bewegingen-01.jpg
20190820_conceptkaart_ activiteiten-01.j

^ Concept Nieuw Kijkduin, openbare ruimte 

17021-Kijkduin- profiel024__kruispunt.jp

^ Doorsnede pleintje 

Het gehele winkelgebied, dus ook de randen die grenzen aan het gemeentelijke fietspad, zijn gesitueerd boven op een parkeerbak. Dit maakt het ontwerpen van de openbare ruimte een stuk uitdagender. Het plaatsen van plantenbakken maakt het mogelijk bomen en heesters te kunnen planten. De lange lijngoten, die de bewegingen door het gebied begeleiden, zorgen voor een gelijkmatig afwatering zonder substantiële afschotten te moeten maken (wat op een dek natuurlijk niet altijd mogelijk is). In samenwerking met ACO zijn de afwateringsdetails bedacht en uitgevoerd.

 

De verharding hebben we tot in detail ontworpen. Dit is cruciaal voor het functioneren van het plangebied. Er worden langst de gevel plekken gemaakt om terrassen op te kunnen zetten. Deze worden gemarkeerd door een rollaag met dubbele strek.