RRog stedenbouw en landschap 
Pilotenstraat 6a 
1059 CJ Amsterdam

T:  020-6765503 

KvK: 34245979

Locatie:

Bannehof, Zaandijk

Opgave:

Inrichtingsopgave

Opdrachtgever:

BPD, EME (Van de Gragt, Tervoort) 

Samenwerking:

Hiensch Engineering,

3D studio prins

Planteam:

Heren 5 Architecten, 

Oppervlakte:

3 ha

Ontwerpperiode: 

2017

Status:

Winst

Bannehoven - Zaandijk 

We laten het landschap op
een natuurlijke manier
doordringen tot in het
hart van De Bannehoven,
het nieuwe woongebied

^ Impressie  binnengebied.

Concept 

Rooswijk krijgt een nieuw groen en autovrij hart: De Bannehoven! Scholen en woningen vormen straks samen één woonwerkpark in het groen, van de Fortuinweg tot aan de Sluissloot. Daarmee wordt een deel van het historische slagenlandschap weer voelbaar, zoals het nabijgelegen natuurgebied Guisveld. We zorgen dat nieuw groen aansluit bij het aanwezige groen en water en verbinden dit met de nieuwe woningen. Parkeren gebeurt half ondergronds bij de appartementen en onder parkeerdekken waarop de privétuinen liggen bij de grondgebonden woningen. Tussen de woningen komt een parkachtige omgeving: groen en autovrij. Het Guisveld dringt zo door tot in het hart van de wijk. De natuur loopt door tussen de woningen en komt via de terrassen, balkons en veranda’s ook bijna in de woningen. De woningen passen op een natuurlijke manier in het landschap.
Ze zijn geïnspireerd op de ouderwetse houtloodsen in de Zaanstreek. Informele paden en stoere kopgebouwen maken het ontwerp compleet. Hier herleven de oude Zaanse waarden, maar dan wel in een modern jasje.

^ Concept

^ Plankaart Bannehof

Stedenbouw


De Bannehoven krijgt de uitstraling van een woonpark.
Alle woningen staan in het groen en hebben verbinding met het plein. De appartementen aan de John Lennonstraat en het plein grenzen aan het groen. De grondgebonden woningen zijn via de ruimten tussen de appartementengebouwen en het Elvis Presleypark verbonden met het plein. Samen met de twee aangrenzende scholen (Saenredamcollege en OBS de Zoeker) vormt het plan een stedenbouwkundige eenheid vrij gesitueerd in het groen. Die eenheid wordt versterkt doordat de bouwhoogtes aansluiten bij de hoogtes van de omringende bestaande bebouwing. Ook de hoogtes van de gebouwen liggen in elkaars verlengde.

Het plein wordt ingericht om op
een prettige manier te verblijven.
De auto’s en de bus zijn op bezoek
bij de wandelaar en de fietser.
De terrassen en het paviljoen
sluiten beter aan op het water,
wandel- en fietsroutes

^ Impressie plein 

^ Impressie vanuit Elvis Presleypark 

^ Impressie plan in vogelvlucht

^ Doorsnede plangebied