top of page

Locatie:

Delft

Opgave:

Inrichtingsplan daktuin

Opdrachtgever:

BPD regio Zuid-West

Samenwerking:

Ebben, Schadenberg, HB Watertechnologie,

Planteam:

VYA architecten

Beeldenfabriek

Oppervlakte:

0.2 ha

Ontwerpperiode: 

2018

Status:

Definitief ontwerp 

Participatie:

-

POORTMEESTERS - DELFT 

- De grootste klimaatneutrale  binnentuin van Europa -

Sfeerbeeld tuin beeldenfabriek.jpg

^ Sfeerimpressie daktuin

ONTWERP

De insteek vooraf het ontwerp was om één van de meest klimaatneutrale daktuinen van Nederland te realiseren. Hiervoor heeft RRog stedenbouw en landschap groen ontwerp gemaakt met veel beplanting. Met de juiste dakopbouw en inrichtingsingrepen is het mogelijk om voldoende regenwater op te vangen op het dek en de daken en om dit water te hergebruiken voor irrigatie van de beplanting. Dit hebben we bereikt in samenwerking met HB watertechnologie en Schadenberg.

Op verschillende manieren wordt het regenwater opgevangen. Bijvoorbeeld door de beplanting zelf. Met een slimme dakopbouw is het mogelijk om een sponsachtige werking te creeren, dat water kan vasthouden en bergen. Het water in deze laag kan stuurbaar worden gecontroleerd en is gekoppeld aan buffertanks onder het dek. Bij veel regen worden deze tanks gevuld en bij droge periodes zal het water worden teruggegeven aan de tuin. Het slimme watersysteem zorgt ervoor dat er geen water uit de kraan nodig is om de tuin te voorzien, maar zichzelf in stand houdt.

20181115_Uitgangspunten_Ecologie.jpg

^ maximaal vergroenen 

20181115_Uitgangspunten_Waterbuffer.jpg

^ slim watersysteem

181213_Plan_017_Vlak_Basis voor photosho

^ Plankaart 

De binnentuin

 

De binnentuin bestaat uit twee delen; een privaat en collectief deel. Het private gedeelte bestaat uit een privé tuin wat functioneel is ingericht. De erfafscheidingen bestaan uit verschillende siergrassen, om ook in andere jaartijden privacy te waarborgen wordt dit versterkt met houten palen. De privétuinen zijn middels een zwierend pad, met daarnaast veel vaste planten en heesters, aan elkaar verbonden. Het pad leidt je langs kleine en grote ontmoetingsplekken en functionele plekken voor sport en spel. Op deze ruimere plekken is er ruimte voor (kleine) bomen. Vanuit het collectieve deel is het mogelijk om via een poort naar het openbaar gebied buiten het bouwblok te wandelen. De poort is stoer vormgegeven door studio RAP.

Voor meer informatie:https://www.nieuwbouw-poortmeesters.nl/

30088 - Ext 11 (small).jpg

^ Impressie tuinkamer 

Profiel_017_Bij de bomen.jpg

^ Doorsnede tuin

Plan_003_profiel zoom.jpg

^ Doorsnede tuin

bottom of page