Locatie:

Delft

Opgave:

Inrichtingsplan daktuin

Opdrachtgever:

BPD regio Zuid-West

Samenwerking:

Ebben, Schadenberg, HB Watertechnologie,

Planteam:

VYA architecten

Beeldenfabriek

Oppervlakte:

0.2 ha

Ontwerpperiode: 

2018

Status:

Definitief ontwerp 

Participatie:

-

POORTMEESTERS - DELFT 

- Klimaatadaptieve Daktuin -

^ Sfeerimpressie daktuin

ONTWERP

Poortmeesters wordt één van de meest klimaat neutrale daktuinen van Nederland. Dat is de insteek geweest van dit ontwerp. Hiervoor heeft RRog een zo groen mogelijk ontwerp gerealiseerd wat voldoen kan in de behoefte om al het regenwater wat op het gebied valt op te vangen en te kunnen hergebruiken! Dit is in samenwerking met HB watertechnologie en Schadenberg.

Het opvangen van het water gebeurd op een aantal manieren. Het water wat valt komt terecht op het dakpakket waar zo veel mogelijk groen is gerealiseerd. Het water wordt dus in eerste instantie ook opgenomen door de beplanting, maar sijpelt ook door naar de ‘2e laag’ van het dakpakket. Hier bevinden zich de glasschuimslakken. Dit is een restproduct van glas en heeft een sponsachtige werking. Het kan water vasthouden en water bergen. Het water wat zich in deze laag bevindt is stuurbaar en kan worden gecontroleerd. Deze laag staat in nauw contact met laag 3. Een 3 tal buffertanks zie zich onder het straatwerk van de garage bevinden. Deze kunnen gevuld worden wanneer er veel regen valt en zullen het water teruggeven aan de tuin wanneer er sprake is van droogte. Dit slimme watersysteem zorgt er voor dat er geen ‘water uit de kraan’ nodig is om de groene tuin te voorzien.

^ maximaal vergroenen 

^ slim watersysteem

^ Plankaart 

ONTWERP

 

De opzet van de tuin is in een aantal stappen uit te leggen. Het doel was om de tuin deels collectief te maken en stukken privé. De collectieve delen zijn zo goed als groen ingericht. Hierin bevind zich een zwierig pad, die een aantal plekken met elkaar verbindt én de verbinding maakt met de poorten en het openbaar gebied. De privé tuinen zijn stenig en functioneel, maar hebben wel een zeer groene erfscheiding die niet standaard met een haagje wordt ingevuld. Hierin wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten siergrassen i.c.m. houten palen om een zeer natuurlijk beeld te creëren passend bij de rest van de binnentuin.

https://www.nieuwbouw-poortmeesters.nl/

^ Impressie tuinkamer 

^ Doorsnede tuin

^ Doorsnede tuin

^ Beplantingsplan 

RRog stedenbouw en landschap 
Pilotenstraat 6a 
1059 CJ Amsterdam

T:  020-6765503 

KvK: 34245979