top of page

Locatie:

Maassluis

Opgave:

Stedenbouwkundig- en inrichtingsplan

Opdrachtgever:

Wilgenrijk Bv

Samenwerking:

Gebiedmanagers 

Planteam:

KOW architecten

Oppervlakte:

2 ha

Ontwerpperiode: 

2018

Status:

In uitvoering

Participatie:

-

Wilgenrijk - Maassluis

Landschappelijk wonen 

Zomerbries-Impressie-1 _Bron-Wilgenrijk.

In het landelijke en waterrijke masterplan van Wilgenrijk, bevindt zich tal van eilanden. Eén van deze eilanden heeft de naam ‘Zomerbries’ en is stedenbouwkundig, samen met KOW architecten, ontworpen. Ook is RRog verantwoordelijk voor het VO van de inrichting openbare ruimte.

Stedenbouwkundig is het eiland te herkennen aan de verspringing in de rooilijn. Deze beweging zorgt voor brede zichtlijnen tussen de woonblokken door. Dit geeft ruimtelijk een oneindig beeld. De doorgaande route die door het plan heen loopt verslingerd en versterkt daardoor de lengte van het eiland. Tevens levert het een speelse ruimte op.

 

De inrichting van het plan is vrij eenvoudig, maar daarom juist heel sterk. Van twee kanten is het eiland ‘Zomerbries’ bereikbaar door middel van bruggen (Oostbrug is alleen voor wandelaren en fietser). Daarom is er gekozen om een strook van 3,5 meter klinkerverharding en de rest van de verharding wordt uitgevoerd in gestabiliseerde halfverharding. Dit geeft duidelijk aan dat de auto te gast is en dat de fietsers voorrang hebben. Er is gekozen voor halfverharding omdat het product zeer duurzaam, 100% herbruikbaar, laag in CO2 uitstoot en waterdoorlatend is. Dit laatste en het gebruik van wadi’s zorgt er dan ook voor dat er in dit plan geen kolken worden toegepast.

^ Impressie straatbeeld

19-06-07_Plan006_Vlak-DEF.jpg

^ Plankaart 

Profiel008_VLAK_tussen 1 en 19.jpg

^ Doorsnede straatprofiel

bottom of page