top of page

Locatie:

Zaandam

Opgave:

Inrichtingsplan daktuin

Opdrachtgever:

Blue Banner RED

Samenwerking

FKG Architecten
Interra
Frisia Bergum
Meijer en Joustra Bv.

Planteam:

-

Oppervlakte:

0.8 ha

Ontwerpperiode

2021-2022

Status:

Voorbereiding uitvoering

Participatie:

-

Holleman schoen - Zaanstad

Blue Banner Paltrok heeft aan RRog stedenbouw en landschap gevraagd een Voorlopig Ontwerp (VO) voor twee daktuinen te maken. Het betreft het bouwproject Paltrok in Zaanstad aan de Paltrokstraat. In een eerdere fase heeft RRog het maaiveldontwerp gemaakt waarmee het bouwplan in haar omgeving is ingepast. Het ontwerp is gemaakt in nauwe samenwerking met FKG architecten.

De binnentuinen

De binnentuinen liggen op twee parkeerplaatsen aan de binnenzijden van twee gebouwcomplexen. De gebouwcomplexen worden van elkaar gescheiden door een openbare straat. Het ene gebouwcomplex heeft een compacte bouwvorm met een relatief kleine tuin en het andere complex is meer gespreid uitgewerkt en heeft een grote tuin.

Twee verschillende tuinen

Het idee was twee verschillende tuinen te ontwerpen. De grote tuin ligt meer in de zon en heeft daarom meer kleur gekregen de kleine tuin ligt in de schaduw en bestaat hoofdzakelijk uit schaduw minnende bladplanten. Beide tuinen hebben geen geïntegreerde substraatlaag. Alle planten wordt geplant in opgebracht substraat op de vloer boven de parkeergarages.

Contrast

De kleine tuin krijgt vorm in één grote plantenbak van cortenstaal. In de “plantenbak” zijn zitelementen opgenomen. Naast de plantenbak is nog een bijzondere plek in de zon. Deze plek wordt ingevuld met een vlakke sedumtuin. De sedumtuin contrasteert met de tuin vol met bladplanten. Bij de grote tuin is het uitgangspunt zoveel mogelijk meerstammige struikbomen te plaatsen. Hiervoor is een ontwerpgrid bedacht dat correspondeert met de kolommen waarop het dek rust. Op deze plekken kan meer substraat worden opgebracht voor grotere bomen. De grote tuin wordt optimaal vergroend.

bottom of page