top of page

Locatie:

Utrecht

Opgave:

Inrichtingsplan, concept meergeneratiewonen

Opdrachtgever:

Hegeman

Samenwerking

-

Planteam:

Inbo architecten

Oppervlakte:

0.3 ha

Ontwerpperiode

2017-2019​

Status:

Uitgevoerd

Participatie:

Workshop toekomstige bewoners

Kas & Co - Utrecht

In de Utrechtse wijk Veemarkt is een bijzonder woonconcept tot stand gekomen. Een bouwblok wordt ingericht met als doel ‘Meergeneratiewonen’. Het maken van een goede mix van verschillende woningtypes is hierbij essentieel. Maar ook de sfeer in de collectieve binnentuin is belangrijk. Om tot een goed ontwerp voor de tuin te komen, is er met de toekomstige bewoners gesproken. Zij hebben hun wensen kenbaar gemaakt en meegedacht in de vormgeving van de tuin. Om de tuin op de juiste manier te laten functioneren, zijn er voor de verschillende doelgroepen specifieke aspecten verwerkt in de tuin. Denk aan ontmoeting en samenkomen, privacy en rust, maar ook spelelementen en een moestuin.

Meergeneratiewonen

Meergeneratiewonen is een innovatief fenomeen. Mensen vinden het plezierig en het levert een mix op van individueel en samen leven in een domein. Je hebt je eigen huis en privacy waar je met je gezin of partner je kan terugtrekken. Maar je kan ook dingen samen ondernemen. Met je buren, je (klein)kinderen of je grootouders die elders in het woonblok wonen.

De nieuwe toekomstige bewoners van de woningen hebben allen een aandeel in de gezamenlijke binnentuin, de buurtkas en het dakterras met moestuin en zitgelegenheden. In de gemeenschappelijke ruimtes kan je samen met je buren wat ondernemen of even rustig wat alleen doen. Samen werken of een kinderverjaardag vieren in de kas. Of samen in de moestuin werken met je buurman en genieten van je spelende kinderen in de tuin.

De Boventuin / Zonnedek

Het collectieve binnengebied is opgebouwd in twee delen. Op het parkeerdek is een daktuin gerealiseerd. Deze tuin is open qua structuur en biedt ruimte voor een groot zonneterras waar men elkaar kan ontmoeten, de moestuinen waar de ouderen de jongeren kunnen leren hoe je eigen groentes kweekt en rustige zitplekken mocht je even tot jezelf willen komen.

De Benedentuin / Schaduwtuin

In de tuin op maaiveld is meer ruimte voor geborgenheid, privacy en natuur. In de zogenoemde benedentuin is er ruimte voor grotere bomen die schaduw bieden. Hierdoor is het ook mogelijk om een schaduwbeminnende beplanting te gebruiken. Dit zorgt voor een groene tuin met een natuurlijke beleving. Het groen en de rust zorgt ervoor dat dit een heerlijke plek wordt.

bottom of page