Locatie:
Delft
Opgave:
Inrichtingsplan daktuin
Opdrachtgever:
BPD regio Zuid-West
Samenwerking
Ebben, Schadenberg, HB Watertechnologie
Planteam:
VYA architecten, Beeldenfabriek
Oppervlakte:
0.2 ha
Ontwerpperiode
2018
Status:
Uitgevoerd
Participatie:
-
Poortmeesters - Delft
In de nieuw te ontwikkelen spoorzone in Delft herrijst binnenkort gebouwencomplex ‘de Poortmeesters’. Een uniek ontwerp waarbij het streven is een klimaat adaptief plan te realiseren die volledig gericht is op de toekomst en het daarbij veranderende leefklimaat. Het stedenbouwkundig concept is duidelijk. We maken een gesloten blok waarin geparkeerd kan worden op maaiveld. Wat het ontwerp bijzonder maakt is dat op de eerste verdieping een daktuin ontstaat met een groen en dynamisch karakter. Deze daktuin wordt dus volledig ontworpen om de problemen van de toekomst (hitte, droogte, extreme regenval) te adapteren en op een positieve manier in het plan te verwerken. De daktuin is vanuit het openbare gebied te bereiken via, de speciaal voor dit plan ontworpen, poorten. Hier is ook de naam het complex aan te danken: PoortMeesters
Ontwerp
De insteek vooraf het ontwerp was om één van de meest klimaatneutrale daktuinen van Nederland te realiseren. Hiervoor heeft RRog stedenbouw en landschap groen ontwerp gemaakt met veel beplanting. Met de juiste dakopbouw en inrichtingsingrepen is het mogelijk om voldoende regenwater op te vangen op het dek en de daken en om dit water te hergebruiken voor irrigatie van de beplanting. Dit hebben we bereikt in samenwerking met HB watertechnologie en Schadenberg.
Op verschillende manieren wordt het regenwater opgevangen. Bijvoorbeeld door de beplanting zelf. Met een slimme dakopbouw is het mogelijk om een sponsachtige werking te creeren, dat water kan vasthouden en bergen. Het water in deze laag kan stuurbaar worden gecontroleerd en is gekoppeld aan buffertanks onder het dek. Bij veel regen worden deze tanks gevuld en bij droge periodes zal het water worden teruggegeven aan de tuin. Het slimme watersysteem zorgt ervoor dat er geen water uit de kraan nodig is om de tuin te voorzien, maar zichzelf in stand houdt.
Binnentuin
De binnentuin bestaat uit twee delen; een privaat en collectief deel. Het private gedeelte bestaat uit een privé tuin wat functioneel is ingericht. De erfafscheidingen bestaan uit verschillende siergrassen, om ook in andere jaartijden privacy te waarborgen wordt dit versterkt met houten palen. De privétuinen zijn middels een zwierend pad, met daarnaast veel vaste planten en heesters, aan elkaar verbonden.
Routing
Het pad leidt je langs kleine en grote ontmoetingsplekken en functionele plekken voor sport en spel. Op deze ruimere plekken is er ruimte voor (kleine) bomen. Vanuit het collectieve deel is het mogelijk om via een poort naar het openbaar gebied buiten het bouwblok te wandelen. De poort is stoer vormgegeven door studio RAP.