top of page

Locatie:

Zwijndrecht

Opgave:

Inrichtingsopgave

Opdrachtgever:

Van Wijnen

Samenwerking

Planteam:

KOW architecten

Oppervlakte:

0,1 ha

Ontwerpperiode

2022-heden

Status:

Participatie:

Bewonersavond

De Wijck - Zwijndrecht

De Wijck wordt een plek waar woningen, voorzieningen en groen ineengrijpen. Bewoners ontmoeten elkaar én de natuur in de collectieve (buiten)ruimtes. Levendig en bruisend, de hele dag. Hier breken we met anonimiteit en stimuleren we sociale cohesie. Daar mag je onderdeel van zijn, maar het hoeft niet. Een uitnodigende plek voor iedereen, waar bezoekers
welkom zijn en bewoners zich thuis voelen. Stads en groen. Dát is het Wijckgevoel. In de ochtend haalt een treinreiziger nog snel even koffie voor onderweg. In de middag spelen de kinderen in de gemeenschappelijke binnentuin, terwijl de ouders in het zonnetje zitten. En ’s avonds na het werk is het tijd voor een drankje in De Wijckkamer.

Eigenheid in de collectiviteit

De Wijck is ontworpen als een samenhangend ensemble. Niet alleen de woningen, maar ook de buitenruimten hebben veel kwaliteit. Deze zien we als een verlengstuk van de woning, waardoor we ze als buitenkamer hebben ontworpen. Alle eengezinswoningen hebben
daarom een fijne, ruime tuin waar de bewoners een mooi terras kunnen maken. De collectieve binnentuin functioneert als het verlengstuk hiervan. In deze binnentuin realiseren we een speel- en ontmoetingsgelegenheid, waardoor bewoners veel ruimte overhouden om hun privétuin efficiënt in te richten.

De erfafscheiding tussen de buitenkamers en de collectieve buitenruimte fungeert als bufferzone tussen het private en het collectieve. Dit geven we vorm middels een groene haag en een vaste plantenborder. De privacy van bewoners is daarmee gegarandeerd en tegelijkertijd creëren we een prettige, groene uitstraling. Ook hebben we veel zorg en aandacht besteed aan de inpassing van de bergingen. We voorzien de bergingen van een mos sedum dak. En door plantenbakken en bankjes al met de bergingen te integreren, geven we vorm aan de groene uitstraling van de binnentuin. De bankjes stimuleren bovendien ontmoeting, waardoor de bewoners de collectieve binnentuin optimaal kunnen gebruiken. We voorzien de tuinen die op het noorden liggen aan de voorzijde van een pergola. Dit geeft een gevoel van geborgenheid en privacy, waardoor deze bewoners de voortuin ook echt gaan beschouwen als een verlengstuk van hun woning. Daardoor kunnen ook zij op ieder moment van de dag genieten van de zon of – op hete dagen – juist van de verkoelende schaduw.

Biodiversiteit en klimaatadaptatie

In De Wijck geven we vorm aan symbiose tussen mens en natuur. Daarom creëren we niet alleen een prettige leefomgeving voor de mens, maar ook voor de dieren. Gezien de contextuele waarden voor verschillende diersoorten, richten we ons op het maken van een habitat voor vijf doelsoorten: de egel, de huismus, de gewone dwergvleermuis, de wilde bij en de vlinder. Elke doelsoort heeft zijn eigen habitateisen, waar wij in voorzien.

Langdurige droogte, heftige regenval en buitengewoon hoge temperaturen: deze extremen zijn vandaag de dag geen uitzondering meer. Ook Zwijndrecht heeft helaas al te maken gehad met wateroverlast in deze nieuwe realiteit. Daarom is het belangrijk dat De Wijck groen en klimaatadaptief wordt, zodat huidige én toekomstige generaties hier fijn kunnen wonen.

Een gezonde stedelijke mix

De Wijck bestaat uit 55 wooneenheden, waarvan 20 eengezinswoningen en 35 appartementen. We hebben twee verschillende typen eengezinswoningen ontworpen. Deze woningen passen goed bij de doelgroepen ‘stedelijke dynamiek’ en ‘gewoon gemiddeld’. Door zowel zadeldaken als platte daken toe te passen, creëren we een divers beeld dat past bij de levendigheid van deze locatie.

De 35 appartementen bestaan uit maar liefst zeven verschillende typen, waardoor deze voor verschillende leefstijlen geschikt zijn. Zo zijn er twee-, drie- en vierkamerappartementen met verschillende uitzichten en oriëntaties. In de plint van het appartementengebouw hebben we ook woningen ontworpen. Deze hebben een extra hoge verdiepingshoogte én een buitenruimte met zicht op het dynamische stationsplein. Door de verhoging is er zicht op de openbare ruimte, waardoor de sociale controle en veiligheid wordt vergroot.

Profiel006 - Lijn_v4- website _edited_edited_edited_edited.jpg
bottom of page