top of page

Locatie:

Heerhugowaard

Opgave:

Stedenbouwkundigontwerp

Opdrachtgever:

Gemeente Dijk en Waard

Samenwerking

-

Planteam:

-

Oppervlakte:

14,8 ha

Ontwerpperiode

2021-heden

Status:

In ontwerp

Participatie:

-

Westpoort - Heerhugowaard

RRog stedenbouw en landschap heeft in opdracht van de gemeente Heerhugowaard een stedenbouwkundigplan opgesteld voor de Westpoort. De vraag was een woonwijk te ontwerpen met een nieuwe identiteit met groen als belangrijk e beeldbepaler. De wijk herbergt circa 470 woningen in verschillende woning categorieën.

De entree van Dijk en Waard

Met de ontwikkeling van Westpoort krijgt ‘de entree’ van Dijk en Waard vorm. Het wordt de nieuwe stadsentree voor het centrumgebied in Heerhugowaard. De Westpoort als geheel krijgt in de toekomst een iconische uitstraling, een herkenningspunt langs de Provincialeweg, de N242.

De groene loper

Op verschillende plekken wordt Westpoort verbonden met de omliggende groengebieden. Dit zijn verbindingen niet alleen in routes, maar ook in de aansluiting van groen op groen. Westpoort maakt onderdeel uit van de groene loper, een verbinding voor natuur en recreatie tussen het recreatiegebied Heerhugowaard Zuid en het Geestmerambacht.

Daarnaast is verbinding met het Kanaalpark en de parkstructuren zoals het Luipaardpark in Heerhugowaard van belang. Het gebied vormt een belangrijke schakel in verschillende netwerken van natuur en recreatie.

Een collectief woonkarakter

De woonwijk wordt vormgegeven als een campus-model, een woonlandschap, waarbij een plek gecreëerd wordt waar een verzameling van verschillende gebouwen een eenheid vormt. Het toekomstige woongebied heeft een collectief karakter en kenmerkt zich door een bijzondere woonkwaliteit die zich laat omschrijven als compact gebouwde bouwblokken in een open landschap. In het beeldkwaliteitsplan is omschreven op welke manier de gesloten bouwblokken worden gebouwd. De architectuur is eigentijds met een stedelijke uitstraling. De indeling van de blokken richt zich op een optimaal gebruik van het landschap dat bij alle gebouwen tot aan de voordeur reikt.

Profiel006 - Lijn_v4- website _edited_edited_edited_edited.jpg
bottom of page