top of page

Locatie:

Oldenzaal

Opgave:

Inrichtingsplan

Opdrachtgever:

-

Samenwerking

-

Planteam:

INBO architecten

Oppervlakte:

1.0 ha

Ontwerpperiode

2018 - 2020

Status:

Voorlopig ontwerp

Participatie:

-

Hof van Eden - Oldenzaal

Het projectgebied is gelegen op een bijzondere locatie in de Hanzestad Oldenzaal. Het plan ‘Hof van Eden’ is een belangrijke schakel in de historie van de stad. Het is gelegen tussen belangrijke wegenstructuren en heeft een goede aansluiting op de verschillende functies in de omgeving. De voornaamste groenstructuur loopt rond om de voormalige, historische, binnenstad en dus ook langs onze ontwikkellocatie. Het ontwerp sluit aan op deze structuren. Kenmerkend voor de bouwblokken binnen het historische centrum zijn de semi openbare binnenhofjes van de bouwblokken. Hierin zijn de overgangen tussen de privéruimtes en de openbare delen een belangrijke ontwerpopgave.

Stads wonen

Het plan is aan de buitenzijde “stads” ontworpen. De architectuur en voortuinen zijn stenig en passen moeiteloos in de esthetiek van de omliggende omgeving. De binnenzijde is echter groen en hoffelijk vormgegeven, zoals een omsloten binnentuin betaamt in de oude binnenstad. De tuin is geïnspireerd op de vroegere kloostertuinen zoals je deze nog wel eens kan tegenkomen in oude steden. We hebben het parkeren geïntegreerd in de vormgeving van de tuin. De tuinranden en schuren zijn erg groen en maken deze tuin een fijne verblijfsplek.

De Hoffelijke tuin

Het binnengebied is opgebouwd volgens de oude hofstructuur die refereert naar het voormalige klooster op het terrein. De hoffelijke tuin is omhaagd met daarin een bonte mix van vaste planten en heesters. Centraal in de tuin staat een waterput met daaromheen zitgelegenheid. Een centrale ontmoetingsplek in het hof voor de toekomstige bewoners. In het hof worden authentieke materialen gebruikt.

Groene erfafscheiding

Aan de achterzijde van de tuinen zijn niet afgesloten, maar maken onderdeel uit van de hoffelijke tuin. De bergingen en de met pergola overdekte privéparkeerplek zijn met elkaar geïntegreerd en worden bekleed met verschillende klimplanten. De groene heestervakken zijn zo ingericht dat er regenwater wordt opgevangen en waar het water kan infiltreren.

bottom of page