top of page

Locatie:

Enschede

Opgave:

Opdrachtgever:

Samenwerking

Planteam:

Oppervlakte:

Ontwerpperiode

Status:

Participatie:

Il Villagio - Enschede

Op de locatie aan de Deurningerstraat lag voorheen een Aldi met een parkeerterrein, bedrijfsgebouwen en wat losse woningen met bijgebouwen. Dit detonerende stukje stad is omgevormd naar een nieuwe stukje Enschedese stedelijkheid. Via een interactief ontwerpproces is er een verrassende keuze gemaakt om lintbebouwing te combineren met een diagonale structuur van een stadse steeg. Hiermee creëerden we samen met Hegeman Bouwgroep, de gemeente Enschede en de architecten van BDG een levendige stadse woonbuurt met een eigen identiteit.

Stadse intimiteit

Il Villagio verzorgt een thuis voor nieuwe stadsbewoners. Door een straat diagonaal door de kavel te trekken en daar een krachtig ensemble omheen te bouwen ontwierpen een stadse dorpsstraat. Volop in de drukte van het centrum en toch veilig en beschut. Deze straat nodigt uit om te leven en te ontmoeten. Daarnaast vormt ze de overgang tussen de stadse drukte en de rustige binnenhoven en private plekken, waar je je kan terugtrekken in je eigen domein. Het plan is opgebouwd met knikken in het straatprofiel, verspringingen in hoogte, dakterrassen, balkons of uitbouwen. Dit draagt bij aan de menselijk maat van het plan. De overgangen tussen openbaar en privé zijn zorgvuldig vormgegeven zodat enerzijds de privacy gegarandeerd is en anderzijds ontmoeting wordt gestimuleerd.

Stadsculptuur

Het plan is te typeren als een stadsculptuur. In de ogenschijnlijk uit één stuk gehouwen sculptuur is geen woning hetzelfde. De keuken op de begane grond en wonen op de eerste verdieping? Of werken op de begane grond? De woningen kunnen op velerlei wijze bewoond worden. Door deze variatie versterken we de gelaagdheid van de stad Enschede. Il Villagio vormt zo een welkome aanvullingen op de naastliggende melkhallen en de wijk Boddenkamp met veel privaat ontwikkelde kavels. Door de woningen te metselen in een eenduidige materiaalgebruik wordt de sculptuur kracht bij gezet. Het rijke geelwitte steenmengsel is eerst getrommeld en later gedeeltelijk gecementeerd waardoor een mooi patina ontstaat. De warme bronskleur van de kozijnen, die meer of minder verdiept in het metselwerk liggen, past hier mooi bij.

Klimaatadaptieve stad

De sfeer in het straatje is optimistisch en straalt leven uit. Mede dankzij de betrokkenheid van alle partijen en de durf om over eigen grenzen heen te kijken heeft Il Villagio een verrassende openbare ruimte. Het straatwerk is voorzien van een vergelijkbare zorgvuldigheid in haar detaillering. De afwatering wordt gestuurd door een speelse doorlopende rollaag, waarbij het water zich verzameld in Urban Wadi’s. Deze structuur van waterberging is voorzien van een substraatlaag met bergende capaciteit. De beplanting van de wadi’s draagt bij aan de klimaatadaptieve uitstraling van het buurtje. Gevarieerde beplanting in zowel boom-, heester- als vaste plantenstructuur geeft de geknikte straat de sfeer van een langgerekt plein waar het prettig toeven is.

bottom of page