top of page

Locatie:

Amstelveen

Opgave:

Stedenbouwkundig ontwerp voor 300 woningen. Beeldkwaliteitsplan voor 1900 woningen,

Opdrachtgever:

BPD, AM en Phanos

Samenwerking

BPD, AM en Phanos

Planteam:

-

Oppervlakte:

-

Ontwerpperiode

2007 - heden

Status:

In uitvoering

Participatie:

-

Westwijk - Amstelveen

RRog heeft de laatste fasen van de woonwijk Westwijk in Amstelveen ontworpen. Hiervoor is de stedenbouwkundig ontwerp gemaakt en een beeldkwaliteitplan. In nauw overleg met de gemeente en de ontwikkelende partij zijn de woningbouwplannen begeleid. De bouwplannen zijn inmiddels afgerond. Westwijk is af.

de typische Westwijkse kwaliteit

Met het stedenbouwkundig ontwerp en het beeldkwaliteitplan wordt ingezet op “de typische Westwijkse kwaliteit”. Ruimte, openheid en een sterke landschappelijke drager vormen daarvoor de basis. In de laatste twee nieuwe buurten is extra aandacht geschonken aan de relatie tussen de kwaliteit van de woning en de kwaliteit van de straat. De woningen worden daarom ontworpen met zogenaamde “buitenkamers.” Hierdoor wordt het verblijf aan de straatzijde van de woning en daarmee het “buurtgevoel” gestimuleerd.

wisselende beeldtaal

De laatste plandelen zijn enigszins afwijkend van de basis-beeldtaal van de Westwijk uitgewerkt. De buurten aan de zuidflank hebben een andere uitstraling gekregen. Waar de oudere delen zijn uitgevoerd in een strakke structuur met lichte metselwerkstenen, zijn de laatste plandelen losser ontworpen met meer donkere en warme metselwerk tinten.

Ecologische zone

Er is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het groen. De appartementengebouwen staan met hun “voeten” in een ecologische zone. In deze zone liggen eilanden met verschillend vormgegeven oevers voor het aantrekken van flora en fauna. In dit waterrijke landschap wordt al het hemelwater opgevangen. Langs het water zijn zitgelegenheden aangelegd en er loopt een houten vlonder door het gebied zodat men dicht bij het water kan komen.

bottom of page