top of page

Locatie:

Heerhugowaard

Opgave:

Inrichtingsplan

Opdrachtgever:

Gemeente Dijk en Waard

Samenwerking

Fijn wonen
Finch buildings

Planteam:

-

Oppervlakte:

1.7 ha

Ontwerpperiode

2022

Status:

Uitgevoerd

Participatie:

Bewonersavond

De Klamp - Heerhugowaard

Het project Krusemanlaan is ontwikkeld met Woningcorporatie Woonwaard en Woonstichting Langedijk. De woningen worden fabrieksmatig gebouwd door Fijnwonen en Finch Buildings BV. Het ontwerp is door een intensieve samenwerking met alle partijen in een korte periode tot stand gekomen. Doordat alle betrokkenen aan tafel mandaat hadden voor medewerking komen snel stappen worden gezet.

Wonen in een landschap

In deze nieuwe woonbuurt komen mensen te wonen met relatief kleine woningen. Het stedenbouwkundig plan heeft als uitgangspunt een woonlandschap te ontwikkelen waar mensen optimaal van de buitenruimte gebruik kunnen maken. Men woont als het ware in een landschap, waarbij direct naast de deur een plek is om in de openbare ruimte buiten te kunnen zitten. Het idee is dat de bewoners optimaal gebruik kunnen maken van de openbare ruimte die wordt ingericht voor collectief gebruik.

Een groen woonbuurt

De nieuwe woonbuurt aan de Krusemanlaan bestaat uit gebouwen die op een losse manier in het landschap zijn geplaatst. De buurt heeft een informele uitstraling. Rechte lijnen en lange straten worden vermeden, men moet direct het gevoel hebben in een groene woonbuurt te zijn aanbeland.

Een bijzonder leefmilieu

De woningen krijgen terrassen en tuinen die direct grenzen aan het groen. Alle ogen zijn gericht op de openbare ruimte. Dit is veilig en nodigt uit om naar buiten te gaan. Het groen bestaat hoofdzakelijk uit een natuurlijke beplanting met inheemse soorten die de biodiversiteit verbeteren. In de groen zijn zitjes bedacht waar bewoners elkaar kunnen treffen. Voor kinderen komen er kleine speelplekken en spelaanleidingen. De nieuwe woonbuurt wordt klimaat-adaptief ingericht waarbij de aanleg van verharding zo veel mogelijk wordt beperkt ten gunste van groen. Parkeervakken worden met grasstenen aangelegd waardoor het oppervlak waar water kan infiltreren wordt vergroot. Bomen en struiken zorgen voor voldoende schaduw. Op deze manier ontstaat er een nieuwe woonbuurt met een bijzonder leefmilieu dat zich richt op een speciale doelgroep.

bottom of page