Locatie:
Edam - Volendam
Opgave:
Stedenbouwkundig ontwerp en beeldkwaliteitsplan
Opdrachtgever:
Gemeente Edam - Volendam
Samenwerking
Vivid Vision
Planteam:
-
Oppervlakte:
11 ha
Ontwerpperiode
2023-heden
Status:
Vastgesteld
Participatie:
-

De Purmer - Edam Volendam
Sinds september 2023 werkt RRog aan een stedenbouwkundig ontwerp en een beeldkwaliteitsplan voor het bedrijventerrein De Purmer in de gemeente Edam - Volendam. Deze ruimtevraag wordt veroorzaakt door zowel de autonoom groeiende ruimtebehoefte als de transformatie-opgaven op bedrijventerreinen elders. Het betreft een gebied van 60 hectare in de droogmakerij de Purmer. Het gebied sluit aan op het Bedrijventerrein De Baanstee – Noord waar RRog de kwaliteitsbewaking doet voor de gemeente Purmerend. De gemeente Edam-Volendam is voornemens een duurzaam bedrijventerrein te ontwikkelen. Uitgangspunt hierbij zijn de thema’s: de energie transitie: van fossiel naar duurzaam, klimaatadaptatie, biodiversiteit / natuurinclusief bouwen en circulariteit
Een bedrijventerrein voor de toekomst
Bij deze ontwikkeling ligt de ambitie hoog. De Purmer wordt een unieke werklocatie met een hoge inzet op het gebied van duurzaamheid. De duurzaamheidsambities richten zich op het hoogste schaalniveau van het totale plangebied, de tussenschaal van de ontwikkelkavel en het meest gedetailleerde schaalniveau van het gebouw. Het gaat daarbij met name over energieprestaties, wateropvang, en het verbeteren van de biodiversiteit.

Landschap als drager
Gekozen is een bedrijventerrein te maken met een rechthoekige opzet passend in de structuur van de droogmakerij. Opvallend is de keuze van het maken van rechte rooilijnen aan de buitenranden van het gebied met georganiseerde achterkanten van bedrijfsgebouwen. Deze lijnen in het landschap accentueren de landschappelijke structuur. Lange, dichte bomensingels versterken dit beeld en verzorgen de overgang van het verstedelijkte gebied naar het open landschap. De waterstructuur gecombineerd met brede natuurlijke oevers sluiten hier bij aan en versterken op deze manier de ecologische hoofdstructuur in de droogmakerij.



Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit richt zich op de gebouwen maar ook op de onderlinge afstemming van de kavels. Zo zijn alle overgangen tussen openbaarterrein en privéterrein ontworpen en vastgesteld. Herkwerken krijgen een overeenkomstige kleur en langs de hoofdwegen komen hagen. De hagen versterken het beeld van de wegprofielen die bestaan uit brede grasbermen met laanbomen.
De gebouwen gaan uit van een eenvoudige hoofdvorm. De hoofdvormen worden interessant gemaakt door accenten en reclame-uitingen. Voor het gehele terrein geldt een kleurpalet met terughoudende kleuren in de randen van het gebied.
