top of page

Locatie:

Lisserbroek Noord

Opgave:

Gebiedsvisie

Opdrachtgever:

BPD

Samenwerking

Sweco

Planteam:

-

Oppervlakte:

21 ha

Ontwerpperiode

2018-heden

Status:

in ontwerp

Participatie:

-

Lisserbroek noord - Lisserbroek

In de afgelopen jaren is gewerkt aan de essentiekaart Voor Lisserbroek Noord. Het werk is uitgevoerd in opdracht van BPD Ontwikkeling. Het betreft een nieuwe woonwijk met 1150 woningen ten noorden van Lisserbroek. De Essentiekaart is een uitwerking van de Gebiedsenveloppe Lisserbroek die is opgesteld door de gemeente Haarlemmermeer. Binnen de gebiedsenveloppe valt ook het gebied van Binnen-Turfspoor en een plandeel binnen de grenzen van de dorpskern.

Essentiekaart

Met het opstellen van de essentiekaart is een beeld vastgelegd voor de nieuwe woonwijk Lisserbroek -Noord. De essentiekaart is tot stand gekomen in overleg met de gemeente Haarlemmermeer. De hoofdstructuur van het gebied is vastgelegd en er is inzicht gegeven in de uit te werken gebiedsdelen. Hiervoor is een beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen opgesteld en zijn profielen getekend. Daarnaast is inzicht verkregen in het woningbouwprogramma. In een proefverkaveling met een gedetailleerd grondgebruik is aangeven wat de bouwcapaciteit in dit gebied is.

Woonmileus

In het beeldkwaliteitsplan zijn vier woonmilieus uitgewerkt. Deze woonmilieus zijn ontleend aan de specifieke ligging in het gebied. Nabij het bestaande dorp wordt gebouwd in een dorpsmilieu. Langs de IJweg komt een gebied dat zijn identiteit ontleent aan het agrarische karakter van de linten in de Haarlemmermeer. De nabijheid van de bosrand en het buitengebied wordt voelbaar in het bosmilieu. Grenzend aan de Lisserweg die autovrij wordt komt een nieuw voorzieningencentrum. Dit voorzieningencentrum wordt onderdeel van een dorps-centrummilieu. De milieus zijn onderscheidend binnen een overkoepelend beeldkenmerk voor heel Lisserbroek Noord.

Water en GBR

Twee planonderdelen zijn uniek. Ten eerste het watersysteem. Het watersysteem gaat uit van een flexibel waterpeil waarbij het water wordt opgevangen in een zogenaamde droge berging. Dit zijn brede groenstroken met een recreatieve en ecologische functie die tijdelijk onder water komen te staan. De droge bergingen vormen een belangrijke beelddrager van de toekomstige openbare ruimte.

Het tweede onderdeel is de GBR, de Groen Blauwe Ruggegraat. Dit is een autovrij parkpad dat alle belangrijke voorzieningen, zoals scholen, winkels en sport verbindt. Het parkpad ligt in een brede groene zone die in het plandeel Lisserbroek Noord onderdeel is van de openbare hoofdstructuur.

bottom of page