top of page

Locatie:

Scheveningen, Den Haag

Opgave:

Tuinontwerp

Opdrachtgever:

Qmulus Vastgoed BV

Samenwerking

Kraaijvanger Architects

Planteam:

Ebben Nurseries

Oppervlakte:

0,4 ha

Ontwerpperiode

2020 - 2021

Status:

In uitvoering

Participatie:

-

Nieuw Duinweg - Scheveningen

De Nieuwe Duin is een kleinschalig woonproject aan de rand van het statige Belgisch Park. Op de kruising van de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan stond hier ooit een kraamkliniek tussen de woonvilla’s. In een later stadium is dit gebouw vervangen door een strak ontworpen kantoorpand, die zich qua uitstraling onttrok aan de omgeving. In opdracht van Qmulus Vastgoed is het kantoor omgebouwd tot een modern appartementencomplex. Samen met de architecten van Kraaijvanger bedachten we hier een woonomgeving die de landschappelijke context van het gebied gebruikt om de plek weer allure te geven.

Villa in een duinlandschap

Kenmerkend voor het gebied is de representatieve uitstraling van de woongebouwen en het duin- en parkachtige landschap. Bij de Nieuwe Duin kiezen we voor het maken van een landschappelijke zoom, die refereert aan de glooiingen van de binnenduinrandzone. Het gebouw positioneren we als een villa in dit landschap. De architecten van Kraaijvanger transformeren het voormalige kantoorgebouw om tot een eigentijdse villa met baksteenarchitectuur. Hierbij wordt het bestaande betonnen casco hergebruikt.

Verbinding van hoogtes

Wij ontwerpen een tuin die de verschillen in hoogtes omarmt als een kwaliteit. Door het toepassen van glooiingen en trappen wordt de beleving van de tuin gevarieerd en speels. Het gebouw en het landschap zijn geïntegreerd ontworpen, waarbij zowel gebouw als buitenruimte op verschillende niveaus worden ingericht met beplanting. Op deze manier is ook de, onder het gebouw opgenomen parkeervoorziening, onderdeel van de tuinbeleving. Hiermee dragen we bij aan de aangename manier van thuiskomen en verblijf.

Gedetailleerd beplantingsplan

We baseren de identiteit van de tuin op de sfeer van de binnenduinrandzone. Hiermee creëren we een identiteit die past bij het ‘opgeschaalde’ karakter van het gebied: Parkachtig en Duingerelateerd.
De beplanting stuurt daarom op het toepassen van kenmerkende duinbeplanting als de Hippophae rhamnoides (duindoorn), Pinus sylvestris (grove den) en Ammophila arenaria (helmgras) aangevuld met tuinachtige beplanting als Sedum ‘Matrona’ (vetkruid) en Verbena bonariensis (IJzerhard).

bottom of page