top of page

Locatie:

Opgave:

Opdrachtgever:

Samenwerking

Planteam:

Oppervlakte:

Ontwerpperiode

Status:

Participatie:

Krusemanlaan - Heerhugowaard

Het project Krusemanlaan is ontwikkeld met Woningcorporatie Woonwaard en Woonstichting Langedijk. De woningen worden fabrieksmatig gebouwd door Fijnwonen en Finch Buildings BV. Het ontwerp is door een intensieve samenwerking met alle partijen in een korte periode tot stand gekomen.

Het ontwerp

In deze nieuwe woonbuurt komen mensen te wonen met relatief kleine woningen. Het stedenbouwkundig plan heeft als uitgangspunt een woonlandschap te ontwikkelen waar mensen optimaal van de buitenruimte gebruik kunnen maken. Men woont als het ware in een landschap, waarbij direct naast de deur een plek is om in de openbare ruimte buiten te kunnen zitten. Het idee is dat de bewoners optimaal gebruik kunnen maken van de openbare ruimte die wordt ingericht voor collectief gebruik. De nieuwe woonbuurt aan de Krusemanlaan bestaat uit gebouwen die op een losse manier in het landschap zijn geplaatst. Rechte lijnen en lange straten worden vermeden, men moet direct het gevoel hebben in een woonbuurt te zijn aanbeland.

Wonen aan het groen

De woningen krijgen terrassen en tuinen die direct grenzen aan het groen. Alle ogen zijn gericht op de openbare ruimte. Dit is veilig en nodigt uit om naar buiten te gaan. Het groen bestaat hoofdzakelijk uit een natuurlijke beplanting met inheemse soorten die de biodiversiteit verbeteren. In de groen zijn zitjes bedacht waar bewoners elkaar kunnen treffen. Voor kinderen komen er kleine speelplekken en spelaanleidingen.

bottom of page