top of page

Locatie:

Alkmaar

Opgave:

Opdrachtgever:

Samenwerking

Planteam:

Oppervlakte:

Ontwerpperiode

Status:

Uitgevoerd

Participatie:

Magenta - Alkmaar

In Oudorp heeft RRog stedenbouw en landschap een zorgtuin ontworpen bij de nieuwbouw voor Magentazorg. Het was een complexe opgave omdat het nieuwe gebouw direct achter het bestaande gebouw wordt neergezet. Daarom speelde de fasering een belangrijke rol bij het ontwerp.

Inpassing in de omgeving

Naast het tuinontwerp ging het bij dit project om een goede inpassing in de omgeving en het organiseren van de bereikbaarheid. Bij het ontwerp is zorgvuldig gekeken naar de bestaande beplanting op de locatie. Deze beplanting is zo veel mogelijk ingepast.

Gebruikswaarde

Bij het ontwerp is in eerste instantie met de betrokken partijen gekeken naar de gebruikswaarde van het gebied rondom het gebouw. Er is een entree, een schaduwtuin, een verbindingspad, een parkeerplaats, een wadi en een zorgtuin. De wadi sluit aan op de wadi bij het buurgebouw. Op het verbindingspad zijn getallen aangebracht met de loopafstanden. Hier kunnen bewoners oefenen.

Tuin ontworpen naar de behoeftes van de bewoners

De tuin is gemaakt voor mensen met een beperking. Om te kunnen bewegen is een rondwandeling gemaakt. Voor de verschillende plandelen zijn specifieke beplantingen bedacht. De gekozen planten zorgen voor geur en kleur in de jaargetijden en aantrekkingskracht op vogels en insecten. In de avond wordt het geheel sfeervol verlicht voor een gemoedelijke en rustgevende sfeer.

bottom of page