top of page

Locatie:

Horst

Opgave:

Herontwikkeling zorgterrein

Opdrachtgever:

Phidias Community Cooking, Dichterbij

Samenwerking

Studio Komma
ICS Adviseurs

Planteam:

-

Oppervlakte:

2.2 ha

Ontwerpperiode

2016-2023

Status:

in uitvoering

Participatie:

Workshops met clienten en zorgaanbieder

Mikado - Horst

In Horst aan de Maas heeft RRog samen met de architecten van Studio Komma een ontwerp gemaakt voor een zorgomgeving. De locatie ligt centraal in een bestaande woonomgeving. Stichting Dichterbij heeft hierin de wens uitgesproken om de herontwikkeling te benutten om de zorg te verbinden met de wijk en op deze manier vorm te geven aan de transitie die ze als zorgverlener doormaken.
Centraal in de opgave staat het creëren van een betekenisvolle leefomgeving voor de bewoners van Mikado, waarbij ze zo vrij en en autonoom mogelijk hun dag indelen. De bewonersgroep is daarbij zeer divers: van mensen met een licht verstandelijke tot ernstig meervoudige beperking, en van jong(volwassenen) tot ouderen. Om het ontwerp en de transitie van zorg te ondersteunen heeft Dichterbij hun Woonleefconcept opgesteld. Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en haar medewerkers, waardoor het goed is afgestemd op de zorgvraag en de zorgverlening.

Ongedeelde samenleving

Het ontwerp is opgevat als een parkachtige omgeving waarin twee gebouwen een centrale ruimte begrenzen. Dit is het hart van het plan. De auto wordt uit het park geweerd en aan de rand van het park ingepast. Zo maken we een veilige en groene leefomgeving voor de bewoners van Mikado. Het hoofdgebouw wordt benaderd via een karaktervolle route. Hier ligt een uitnodigend entreeplein, die een vanzelfsprekende overgang vormt tussen binnen en buiten.
De overgang naar de wijk is gelaagd, door de ruimhartige parkzones aan de randen van het plan. Omwonenden kunnen vrij gebruik maken van het park en de hier gemaakte voorzieningen. Sommige van deze voorzieningen zijn afgestemd op wensen van de wijk, zodat er een vanzelfsprekende uitwisseling ontstaat met de buurt.

Healing landscape

We zien het ontwerp van de buitenruimte als een ‘healing landscape’; een gezonde en groen ingerichte parktuin. Iedere bewoner heeft vanuit zijn woning een comfortabele relatie met de parkachtige woonomgeving. Omdat er veel bewoners op Mikado wonen, maken we een buitenruimte vol contrasten, waardoor er voor ieder wat te beleven en te leren valt. Hierin houden we rekening met de mogelijke overprikkeling van een deel van de cliënten, door heldere routing en hiërarchie in ruimtes. De buitenruimte draagt zo bij aan een woon- en leefmilieu dat erop gericht is om een aangename en gezonde plek te creëren waarin iedereen zich kan richten op zijn eigen talent.

Zintuigelijk en geanimeerd

Centraal in het gebied worden de Dierenweide en een Beweegtheater geplaatst. Talentenclubjes en verschillende voorzieningen worden in de begane grond van de gebouwen gerealiseerd. Deze programmatische invulling activeert het gebied en geeft daarmee vorm aan een levendige leefomgeving. Het park is zintuigelijk ontworpen. Dat betekent dat er in verschillende planlagen stimulans en prikkeling is ingepast. Dit is gericht op geluid (horen), zicht (kijken), geur (ruiken), smaak (proeven) en textuur (voelen). Dit wordt onder andere door de beplanting gerealiseerd, maar bijvoorbeeld ook via een blotenvoetenpad en meubilair.

bottom of page