top of page

Locatie:

Rotterdam

Opgave:

Tender, onderwijs- en sportcluster

Opdrachtgever:

-

Samenwerking

-

Planteam:

Planteam
BDG architecten
Deerns
Pieters bouwtechniek

Oppervlakte:

0.1 ha

Ontwerpperiode

2020

Status:

In ontwerp

Participatie:

-

Stadionpark - Rotterdam

Op Varkenoord, de voormalige trainingsvelden van Feijenoord, verreist in de nabije toekomst een nieuwe wijk, genaamd Stadionpark. De wijk wordt een groene en grotendeels autovrije wijk waar sport, recreatie, wonen, onderwijs en werken samenkomen. Samen met BDG Architecten, Pieters Bouwtechniek en Ingenieursbureau Deerns wonnen wij de ontwerpwerpwedstrijd voor de eerste ontwikkeling binnen het gebied; een duurzaam en toekomstgericht onderwijs- en sportcluster. De integrale opgave voor het CVO (mavo, havo, vwo), LMC-VO (vmbo) en de sportvoorziening van het Sportbedrijf Rotterdam en de hierbij behorende buitenruimtes ontwierpen we als een gestapeld landschap, waarbij de parkachtige omgeving overvloeit in het stedenbouwkundige ensemble.

Samen apart

De nieuwbouw speelt met de identiteit van de drie eindgebruikers; sport en onderwijs, CVO en LMC, worden verweven in een vanzelfsprekend stedenbouwkundig ensemble. Met het gebouw omarmen we letterlijk en figuurlijk de belangen van de eindgebruikers en tonen we een echt Rotterdamse gebouwstructuur, die met de voeten op de grond staat en krachtig betekenis geeft aan de plek. Het gebouwensemble verbeeld de lef van de opdrachtgevers om over hun grenzen heen, meer dan de som der delen te realiseren. Door deze samenwerking op te zoeken ontstaat hét sport- en onderwijscluster waar Rotterdam recht op heeft. De gebouwen nemen ruimte in bezit en geven tegelijkertijd weer ruimte terug. Door deze wisselwerking wordt een aangename verblijfsruimte gemaakt, zowel binnen als buiten, die door de scholieren, docenten, omwonenden en passanten ontdekt en benut kunnen worden. Zo hebben we vormgegeven aan het hart van de wijk.

Verbonden maaivelden

Ingegeven door de hoogteverschillen in het omliggende landschap is het gehele sport- en onderwijscluster vormgegeven als een gestapeld landschap. Door een uitgekiende stapeling van vloervelden te verbinden met landschappelijke en functionele kwaliteiten maken we een gebouw dat zowel horizontaal als verticaal verbindend is. Doorgaande en verbindende groenstructuren beschermen de school en de gebruikers voor hittestress en bieden plek aan vogels en insecten. Door atria in de gebouwen en in het landschap te maken verbinden we de vloervelden en smeden ze aaneen tot een levendig schouwspel. Op deze manier wordt de ondergrondse fietsenstalling omgevormd tot een aantrekkelijke verblijfsruimte, die volwaardig onderdeel is van de totale beleving.
Aan de voet van het gebied realiseren we een waterbufferende ‘urban wadi en vijver’. Het afstromende water wordt hier opgevangen, kan worden ingezet voor irrigatie, draagt bij aan de beleving en verzorgt een hekloze afsluiting van het terrein. Op deze manier komt de vanzelfsprekende overgang tussen park en gebouw tot strand.

Attractief en uitnodigend

Door het spel met hoogtes ontstaat plek voor jezelf en plek met elkaar. De hoogteverschillen in het uitbundig aangeplante campusterrein markeren zowel scheiding als verbinding en krijgen door de toevoeging van speel- en sportelementen, zitranden, trapjes en uitzichtplekken ook een gebruiksfunctie. Hiermee wordt het karakter van een sportieve en educatieve campus versterkt.
Centraal in het terrein maken we ‘de route van samen’. Deze route vormt een functionele en een zichtrelatie tussen de nieuwe woonbuurt aan de zuidzijde en de mobiliteitshub aan de noordzijde. Door het ontwerp van deze route bieden we bewoners, scholieren, docenten, passenten een plek voor ongedwongen ontmoeting. Ze is voorzien van aantrekkelijke poorten en een streetprint die inspirerend is voor gevarieerd gebruik.

bottom of page